piątek, 8 października 2010

Starożytne piwo



Browar Scottish and Newcastle pokrył koszty wykopalisk w Egipcie, aby odkryć przepis na piwo z czasów króla Tutenchamona.
W Tell El Armana niedaleko prastarej stolicy Egiptu odkryto starożytny browar, w którym znaleziono olbrzymie dzbany do produkcji piwa, każdy po ok. 40 – 50 litrów.
Malowidła z grobowców dostarczyły wskazówek wiążących się z procesem wytwarzania piwa. Dodatkowym dowodem na to, że Egipcjanie spożywali piwo znaleziono w samym grobowcu króla. Dowodem tym były trzy ziarenka pszenicy, które po analizie mikroskopem elektronowym wykazywały, że są słodowane.
Wiadomym stało się już jak odbywało się ważenie piwa dla faraona. Emmer (Triticum dicoccum) czyli ziarna dzikiej pszenicy były namaczane do momentu, w którym zaczęły kiełkować. Następnie mielono i przefiltrowywano je, aż tworzyła się z nich masa, do której dorzucano drożdże. W ten sposób powstawał zakwas, który potem się gotowało, rozdrabniało i mieszano z wodą. By piwo mogło ulec procesowi ważenia przelewano je do wielkich dzbanów. Przyszłe piwo dodatkowo wzbogacano owocami, ziołami bądź cynamonem.
Po tym odkryciu archeologicznym browar Scottish and Newcastle przygotował do wyprodukowania w 1993r. 2tys. butelek o „starożytnym” smaku.

Brak komentarzy: