Uprawiane są one na wyspie Noirmoutier i wyspie leżącej na zachodnim Wybrzeżu Francji. Każdego roku rolnicy mogą wyprodukować tylko 100 ton ponieważ ich uprawa polega na tradycyjnym sposobie, czyli na ręcznym sadzeniu, zbieraniu, plewieniu.
La Bonnotte sadzi się każdego roku w lutym, a zbiera w maju. Wszystko co związane jest z wyhodowaniem tych ziemniaków wiąże się ze zrobieniem tego w równomierny i jednoczesny sposób. Proces sadzenia, nawożenia i żniw odbywa się na całym świecie w tym samym dniu. Dzięki temu mają one wysoką jakość i smakują tak samo wszędzie. Nawet gotowanie ich wiąże się ze specjalnym sposobem zawierającym tajemną recepturę. Na wyspie Noirmoutier jest kucharz, który gotuje i udziela lekcji, porcja frytek kosztuje tam 300 dolarów!
2 komentarze:
większość polskich działkowców też ręcznie sadzi i zbiera zimeniaki
Ale ich ziemniaki nie kosztują 700 dolarów ;P
A poza tym oni sadzą wszędzie i zbierają i nawożą wszystko tego samego dnia na całym świecie ;) różnica jest prawda?
Prześlij komentarz