czwartek, 18 października 2012

Fioletowa(purpurowa kukurydza) dobra dla zdrowia!

Fioletowa kukurydza (odmiana Zea Mays) jest bardzo mało znana w naszym ojczystym kraju.


Ludzie mówią, że pomimo tego, że ma inny kolor smakuje tak samo jak zwykła kukurydza. Jednak jest od niej lepsza, a dlaczego? Ponieważ ma właściwości lecznice.
Z informacji amerykańskich mediów wynika, że w przyszłości odmiana tej kukurydzy stanie się przyszłością rynku żywieniowego. Fioletowa kukurydza może leczyć cukrzycę typu drugiego, chorobę nerek, redukuje poziom cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwzapalne. Cukrzyca typu 2 wiąże się głównie z niezdrowym trybem życia, odmiana Zea Mays pomaga wyrównać poziom cukru we krwi,.

Obecnie fioletowa kukurydza uprawiana jest tylko w Peru i Chile. Swój kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów (zwanymi flawonoidami), którym przypisywane są wartości przeciwcukrzycowe.
Do innych leczniczych właściwości fioletowej kukurydzy  można dodać:
- znacznie obniża ciśnienie krwi
- wzmacnia ochronę naczyń krwionośnych
- zapewnia lepszą mikro cyrkulacje
- wspomaga leczenie tkanki łącznej
- pomaga w tworzeniu się białka w organizmie
- jest skutecznym antyutleniaczem

Naukowcy pracują nad badaniami poświęconymi fioletowej kukurydzy i jej właściwością leczniczym, zdaniem American Journal of Psychology w przyszłości owa kukurydza będzie kluczowym lekiem na cukrzyce typu 2 i chorobę nerek.


1 komentarz:

2007.12.16. pisze...

Szukam czarną kukurydze