sobota, 14 stycznia 2012

Ludzie jedzący glinę

Jak to jest jeść wypalaną glinę? Dla mieszkańcy Tubanu położonego na północnym wybrzeżu Java w Indonezji jedzenie gliny z grilla niczym nie różni się od jedzenia paluszków.
Jedzenie pochodzące z gliny nazywa się "AMPO", jest to tradycyjną potrawą, którą uważa się, że wzmacnia układ pokarmowy. Dla miekszańców jedzenie gliny jest także lekiem leczącym różne przypadłości.
Sprzedawcy gliny twierdzą, że nie ma żadnego konkretnego przepisu na przygotowanie tego jedzenia. Głównie chodzi o to, aby wybierać taką glebę, w która jest czysta, nie ma w niej żwiru. Następnie zagęszcza się taką ziemię, wygłądza się ją kijem i formuje się z niej małe patyczki. Patyczki takie się pali, a potem wędzi przez około godzinę po czym mamy juz gotową potrawę do spożycia.
A oto krok po kroku jak przygotować tą niewątpliwie pyszną przekskę:

1.Oddzielenie gliny od piasku i żwiru
Na tym etapie oddziela się ziemię miękką od szorstkiej.

2.Kształtowanie 





















Teraz do ziemi dodajemy sól i wodę i kształtujemy z niej "ciasto".

3. Tworzenie patyczków





















Za pomocą kija formuje się patyczki.

4.Pieczenie















Uformowane patyczki wkładamy do specjalnego paleniska/ pieca, gdzie robią się suche i twarde. Patyczki umieszcza się na  patelni na piecu/palenisku.

5.Serwowanie















Po upieczeniu i uwędzeniu posiłek jest gotowy do podania na stole dla znajomych i rodziny. 

Jeżeli jesteś bardzo ciekawy smaku to mieszkańcy z chęcią zapraszają do Tubanu. 

2 komentarze:

mery pisze...

Mniam ;)

Anonimowy pisze...

Kiedys ogladalam program o jedzeniu plackow z gliny ( chyba w Etiopii) i podobno jest to szkodliwe dla organizmu